Fizično računalništvo s pomočjo Micro:bita

V četrtek 14. 2. je na OŠ Idrija potekal tehnični dan za vse učence 8. razreda. Ker je šola vključena v projekt Micro:bit na šoli , sva z učiteljem Petrom Tončičem organizirala delavnico, kjer so učenci naredili prve korake v svetu fizičnega programiranja s pomočjo mikrokrmilnikov Micro:bit. Šola je v projektu dobila 15 krmilnikov, sama pa jih je dokupila še 10. Ker je bil ta dan ravno Valentinovo, so učenci z microbiti izdelali aplikacijo Lovemeter, ki je učencem ob tresenju podala naključno število med 0 in 100 in s tem slikovno sporočila, v kolikšni meri se ujema z izgovorjeno osebo. Hitrejši učenci so izdelali še igro kamen-škarje-papir. Pri tem so se naučili osnovnih programskih konceptov, spoznali delovanje Microbita in dobili nekaj idej, kaj vse je možno narediti z Microbiti. Učenci so v izdelavi programov zelo uživali, saj so ob koncu podali pozitivno povratno informacijo in izrazili željo po še več urah takega pouka.

Prosojnice in programi so na voljo na povezavi: https://tinyurl.com/microbit2019 (vir: Danijel Šic in Radovan Kranjc, Microfisher izobraževanje, januar 2019)

Učenci izbirnih predmetov povezanih z računalništvom bodo kasneje v parih samostojno izdelali svoje microbit projekte, ki bodo narejeni ob koncu šolskega leta.

V naslednjih šolskih letih želimo izdelati še več zanimivih in uporabnih programov ter same Micro:bite razširiti z dodatnimi priključenimi senzorji in motorji. Nekaj že izdelanih projektov si lahko ogledate tukaj.

Morda vam bo všeč tudi...